חפירות, אמנות מזמן עכשיו | במוזיאון ארצות המקרא

תערוכה במוזיאון ארצות המקרא ירושלים

חפירות
אמנות מזמן עכשיו
42 אמנים .  90 עבודות אמנות ישראלית עכשווית . ציור, פיסול, צילום, וידאו, סאונד
אוצרת: שירה פרידמן

פתיחה: יום שלישי 2.11.2021 כ"ז חשוון תשפ"ב נעילה: אפריל 2022

משתתפים: אורי גרשוני, איריס סינטרה, אלה ליטביץ, אלימה ומנשה קדישמן, אלעד רוזן, אסי משולם וטליה יונה קליגר, אריאל הכהן, גלעד אפרת, גסטון צבי איצקוביץ, דגנית ברסט, דוד עדיקא, דוד פיין, דינה שנהב, ורדי בוברוב, זוהר גוטסמן, חוה מחותן, חיימי פניכל, חן שיש, טל שוחט, יונתן אופק, יונתן הירשפלד, יחיאל שמי, ליהי תורג'מן, מארק יאשאייב, מיכל בראור, מעיין אליקים, מרב קמל וחליל בלבין, מרדכי גומפל, מרים גומפל, משה שק, סיגלית לנדאו, עמוס קינן, רודי להמן, רותי הלביץ כהן, רות פתיר, שחר מרקוס, תומר אזולאי, תומר ספיר, תמיר צדוק.

"חפירות אמנות מזמן עכשיו" היא תערוכה קבוצתית של אמנות ישראלית, שבמרכזה עיסוק בארכיאולוגיה. היא מוצגת בגלריות בינות למוצגים במוזיאון ארצות המקרא בירושלים, מתערבת ברצף ההיסטורי של תערוכת הקבע ומאפשרת שיח בין-תקופתי ברחבי המוזיאון לצד שיח בין-דורי בתוך האמנות הישראלית עצמה.

בתערוכה מוצגות עבודות מוכרות ואהובות, יצירות מוזמנות עבור התערוכה ועבודות חדשות. העבודות המוזמנות עבור תערוכת חפירות הן: אסי משולם וטליה יונה קליגר – יצרו "עמדות פולחן" פרטיות ברחבי המוזיאון הכוללות עבודות סאונד לאלים עתיקים, רות פתיר – יצרה עבודה חדשה מבוססת על צלמית פריון מהתקופה היהודאית, אלה ליטביץ יצרה מיצב שטיחי סף המתייחסים לאתרים ארכיאולוגים בארץ ורדי בובורוב  התייחסה אל האל בס המצרי בהומור ובהגזמה ותומר אזואלי התיחס אל סצנת "שקילת הלבבות" באמנות המצרית

העבודות המוצגות בתערוכה חוקרות לעומק את היחסים בין הארכיאולוגיה של המזרח הקרוב הקדום ותרבויות מצרים, יוון ורומא – ובין אמנות ישראלית עכשווית. באיזה אופן הן מהדהדות זו את זו? איך משתנה הרלוונטיות של המוצגים העתיקים כשבצידם אמנות עכשווית, ולהפך. מה בין ארכיאולוגיה לאמנות בכל הנוגע לאמיתות ולמיתוסים? מהן המשמעויות הפוליטיות והאקטואליות של עבודות אמנות שעוסקות בארכיאולוגיה?

התערוכה מבקשת לבחון מה מניע אמנים ואמניות בעשור השני של המאה ה-21 להביט פעם אחר פעם לאחור, לטפל בשרידים ארכיאולוגיים קיימים ולברוא שרידים מדומיינים. אין ספק שחשיבותה הארכיאולוגית של ארץ ישראל, כמרכז בו צמחו היהדות, הנצרות והאיסלאם, יחד עם הממצאים המשמעותיים שהתגלו כאן לאורך השנים, השפיעו ומשפיעים על תולדות האמנות המקומית. השפעה נוספת ומכרעת יש לזרם "האמנות הכנענית" המיוצג בתערוכה, שהתפתח בשנות הארבעים של המאה הקודמת מתוך רצון להתנתק מהמסורת היהודית-גלותית ולכונן תרבות עברית בזיקה לעמים שחיו בארץ ישראל לפני אלפי שנים, ובעיקר לכנענים.

בדומה לאמני פסיפס קדמונים או ליוצרי צלמיות, גם אמנים בישראל של היום ניזונים מאותם חומרי גלם מקומיים. פיזית ורעיונית. היחס לאלוהות, לפריון, לפולחן ולמוות מצוי במוצגים בתערוכת הקבע של המוזיאון ומעל היצירות החדשות. אלו עבודות שנחצבו כולן ממשאבים ארץ ישראליים – על משמעויותיהם התרבותיות והזהותניות.

לדברי האוצרת שירה פרידמן "נדמה שהעיסוק במקום, באדמה, במה שנחשף כאן מעל ומתחת לפני השטח, מסרב להרפות מהאמנות הישראלית – רק הדרכים, התובנות והחוויה האמנותית משתנים תדיר."

ה"חפירות" שבשם התערוכה מתייחסות לארכיאולוגים, כמו גם לאמנים ולמבקרים. באופן ישיר או עקיף, העבודות מייצרות תל ארכיאולוגי משונה, שראשיתו לפני אלפי שנים וקצהו אך אתמול.

"תערוכת חפירות היא תערוכה על תערוכה, היא טוענת במשמעות חדשה את מערכת היחסים הנרקמת בין החפץ הארכיאולוגי, והמרחב התודעתי של המבקרים." מסבירה יונית קולב מנכ"לית מוזיאון ארצות המקרא "בביקור במוזיאון לארכיאולוגיה אנו נוטים להתבונן בחפצים המוצגים בוויטרינות עם מבט אחורה למרחב וזמן שאנו לא נוכחים בו. תערוכת חפירות היא אקט של הוצאת המתים מקברם. החפצים העתיקים מוצבים לצד עבודות אמנות ומייצרים אפשרות חדשה לנרטיב העתיק.  יצירות האמנות הן ספק תגובה אפשרית לחפץ המוצג והמבקר נדרש לערנות ונכונות לקרוא שפה חדשה בה העבר וההווה דרים בכפיפה אחת.

הנרטיב המוזיאלי מתערער לרגע כשהוא יוצא מהקשרו, ובתוך הפתח שנוצר יש אפשרות לארגן מחדש את מערכת הקשרים וההקשרים. בתערוכת הקבע של מוזיאון ארצות המקרא אוצרות נדירים ויקרי ערך. הפריטים המוצגים משקפים תרבויות עתיקות ומפוארות שאינן עוד, עדויות לאורחות חיים ומנהגים שנכחדו. לתוך השקט והשלווה מתפרצת פעולה אמנותית ישירה ויחד עם זאת מורכבת ורבת רבדי קריאה שמעוררת רעיונות חדשים  ומפנה את המבט לרגע הזה, להווה. לתפיסתי, כמוזיאון שפועל בחברה פוסט מודרנית המציפה שיח של ערכים משתנים, חשוב למוסד להעז ולערער על כללי המשחק המסורתיים של היררכיות ברורות וערכים מוחלטים ולהטיל בהם ספק. התערוכה חפירות: אמנות מזמן עכשיו פותחת את תצוגת הקבע לפרשנות חדשה וייחודית, ומעוררת התרגשות בקשר שנרקם בין החדש לזיכרון הקיים."

במסגרת התערוכה יתקיימו סיורים ושיחי גלריה וניתן להזמין סיורים מודרכים.

כל הפרטים באתר המוזיאון: www.blmj.org מוזיאון ארצות המקרא סטפן וייז 21 ירושלים. חניה חינם
שעות פתיחה: ימים א', ב', ג', ה' 10:00-17:00 ימי ד' 10:00-21:00 ימי שישי ושבת 10:00-14:00
טלפון 02-5611066